MIXD architecture & art

Pushinsky Cinema Moskou

Prijsvraag

Opdrachtgever
The Union of Russian Architects
Opdracht
Ontwerp landmark voor de toekomst

The Union of Russian Architects, schreef in samenwerking met DuPont, YEM, Architizer en Karo Film, een prijsvraag uit om de gevel van de Pushkinsky Cinema in Moskou te vernieuwen. Het was uitdrukkelijk niet de bedoeling om het in oude glorie te herstellen, maar om een landmark voor de toekomst te creëren.

Fotograaf Muybridge († 1904) maakte de eerste roadmovies ooit. Zijn studies naar beweging markeren een tussenfase, chronophotography genoemd en inspireerden vele kunstenaars zoals Marcel Duchamp en Frances Bacon. Zijn fotografische ‘Woman walking down stairs’ leverde MIXD inspiratie voor het vormgeven van de cinema-façade, waarmee deze gevel een architectonisch eerbetoon is aan deze Amerikaanse cinematografisch pionier.

Om de context van Moskou (locatie/decor) ook een plek te geven in deze 'roadmovie', ontleend de gevelcurve haar vorm uit traditionele Russische architectuur; de kenmerkende uitjes van o.a. het Kremlin. Door dezelfde beschrijvende curve van de 'ui' te extruderen, maar dan niet om een as (punt), maar langs een pad (lijn) ontstaat de gewelfde, volumineuze gevel. Een film is immers wiskundig te ontleden als het avontuur van een aantal punten op een pad in de tijd...

Meer informatie
architizer.com

Inzending
click here

  • aerial view
  • competition board
  • front facade daytime
  • front facade night
  • perspective streetlevel
illustratie
  • project 22
pause play
/