MIXD architecture & art

Zandgast Scheveningen

Pitch ontwerp bezoekerscentrum

Opdrachtgevers
Provincie Zuid-Holland &
Satellietgroep

Provincie Zuid-Holland en Satellietgroep schreven een pitch uit om te komen tot een publieksvriendelijke informatievoorziening en artist residence op de unieke locatie van de Zandmotor (ZM). De ZM is een kunstmatig schiereiland voor de kust van Ter Heijde. Deze zandsuppletie dient ter bescherming van de kust.

Als hoofdlocatie voor de informatieoverdracht richting het publiek heeft MIXD een toegangs-route naar het bezoekerscentrum ontworpen en die strategisch voorzien van een palissade.
De contour van de eb- en vloedmerklijn van het startjaar van de Zandmotor vormen de platte-grond van die route. De flankerende palissade wordt gemaakt van planken gezaagd uit afgedankte ducdalfen. Zo ontstaat er naast de nodige beschutting ook ruimte voor vitrines voor artefacten en informatie en kan het uitzicht op het landschap (en de ZM) worden gekaderd.

Het programma van eisen van het bezoekers-centrum was niet vastgesteld. Wel was duidelijk dat het in de tijd moest kunnen groeien en veranderen. Daarom heeft MIXD gekozen voor een modulaire opzet met zeecontainers. Gezien de context een logische keuze en ook passend bij het minimale budget. De hoeveelheid zand van de suppletie (21.500.000 m3) levert een bol op met een straal van 173 m. Een cirkel met die straal vormt (in aanzicht vanaf de ZM) de begrenzing aan de bovenzijde van de palissade.

  • SO_pres05f_Page_40_Image_0001.jpg
  • SO_pres05f_Page_42_Image_0001.jpg
  • SO_pres05f_Page_43_Image_0002.jpg
  • SO_pres05f_Page_44_Image_0001.jpg
  • SO_pres05f_Page_45_Image_0001.jpg
  • SO_pres05f_Page_46_Image_0001.jpg
  • SO_pres05f_Page_47_Image_0001.jpg
illustratie
pause play
/